петък, 8 юли 2011 г.

Нищо, че не си висшист, пак може да станеш кариерист


Въпреки, че образованието е важно, то не е всичко, което определя успеха ви в кариерата. Стига да сте достатъчно далновидни, да разбирате от бизнес, да разполагате с гениални идеи и въобще да имате
желание, бъдещето в кариерата е открито за вас.
Нищо, че не си висшист, пак може да станеш кариеристЖивото доказателство, че и без висше образование може да се издигнете в кариерата, е Стив Джобс, създателят на Apple, чиито успехи го превърнаха в икона на технологичния свят. Но знаете ли, че той всъщност няма диплома за висше образование и смята напускането на колежа, в който е учил, за най-доброто решение в живота си.

Историята на милионера доказва, че успехът не е вроден, не зависи от образованието в университета, не зависи от семейството, в което сте отраснали, а от силната ви мотивация сами да определяте пътя в живота си и желанието ви да се издигнете и да създадете нещо значимо в професионално, и не само, отношение. В една своя забележителна реч по случай завършването на студентите от университета в Станфорд през 2005 година, Стив Джобс споделя точно тези свои възгледи в три трогателни истории. Видеото може да видите тук.
Нищо, че не си висшист, пак може да станеш кариерист
Дипломата Дипломата няма силата на тест за интелигентност. Нейни притежатели могат да бъдат както изключително кадърни, така и, за голямо нещастие, доста празноглави хора.

Факт е, че в днешно време, що се отнася до България, е изключително лесно да се влезе в университет, тъй като студентите не стигат, специалностите не могат да се запълнят и се приемат хора, на които по милост е писано 3. Същите тези деца после отново с мъка са завършили, защото просто нямат желание да учат и да се развиват, а университета не е институцията, която има силата да ги накара да се променят. Да не говорим за случаите, в които се продават изпити и дипломи. Е, как тогава може да се твърди, че образованието е толкова важно за кариерното развитие?

20.06.2011/Ели Йорданова
Източник Розали

Няма коментари:

Публикуване на коментар